Als je graag zwanger wilt worden hoop je natuurlijk op een voorspoedige zwangerschap en een gezonde baby. Hieraan kan je bijdragen door de omstandigheden zo gunstig mogelijk te maken.

Roken, alcohol en een gezond gewicht

  • Zowel roken als alcohol drinken verminderen de vruchtbaarheid. Bij vrouwen én mannen.
  • Rokende vrouwen worden minder snel zwanger. Bij rokende mannen gaat de kwaliteit van de zaadcellen achteruit. Daardoor neemt de kans op bevruchting af.
  • Ook tijdens en na de zwangerschap is roken zeer ongezond. Zowel voor jezelf als voor de baby.
  • Alcohol drinken voor en tijdens de zwangerschap is riskant. Alcohol vergroot de kans op een miskraam en op afwijkingen bij de baby.

Wil je hulp bij het stoppen met roken of adviezen over gezond eten: maak gerust een afspraak bij de huisarts of de praktijkverpleegkundige (zowel aanstaande vaders als moeders).

Foliumzuur (vitamine B11)

Normaal gesproken krijg je voldoende foliumzuur binnen door gezond en afwisselend te eten. Als je in verwachting wilt raken of net bent, heb je extra foliumzuur nodig. Foliumzuur is belangrijk voor een goede ontwikkeling van het zenuwstelsel van je baby en kan ernstige afwijkingen (zoals een open ruggetje of hazenlip) helpen voorkomen. Het advies is om minstens 4 weken vóór de bevruchting te beginnen met foliumzuur. Blijf
foliumzuur slikken tot je 10 weken zwanger bent

Medicijnen

Als je in verwachting bent mag je niet alle medicijnen en zelfzorgmiddelen gebruiken. Sommige zijn onveilig voor jezelf en de baby. Heb je een kinderwens, ben je zwanger of geef je borstvoeding? Geef dit dan door aan de apotheek. De apotheek kan je dan beter adviseren over de medicijnen en de zelfzorgmiddelen die je wel en niet kunt gebruiken en controleren of je bestaande medicijngebruik moet worden aangepast