Positieve gezondheid, wat is dat eigenlijk?

Stel u bent al enige tijd ziek, heeft al lange tijd pijn, of u heeft onverklaarde klachten. De neiging kan bestaan om te blijven zoeken naar een oorzaak. Terwijl we medisch gezien weten dat bij langdurige klachten de oorzaak lang niet altijd gevonden wordt. Bij het niet vinden van de oorzaak van uw klachten kun u zich machteloos gaan voelen. Een belangrijke vraag is dus eigenlijk:

Hoe krijgt u grip op uw klachten?

Positieve gezondheidDe mate waarin patiënten hun klachten ervaren hangt niet alleen maar af van de onderliggende ziekte. Het heeft vaak met veel meer dingen te maken. Wordt u voldoende gesteund door uw omgeving? Misschien heeft u meer uitleg nodig van uw arts. Misschien is uw lichamelijke conditie te verbeteren met sport of fysiotherapie. Misschien heeft u weinig sociale contacten, voelt u zich eenzaam en kunt u hulp gebruiken van onze praktijkondersteuner welzijn. Misschien wordt u somber van uw klachten en kunt  u begeleiding gebruiken van onze praktijkondersteuners geestelijke gezondheidszorg.

Hoe beter u zich voelt, hoe minder klachten u voelt. Deze zienswijze is eigenlijk volstrekt logisch en zowel patiënten als artsen begrijpen heel goed dat gezondheid veel meer is dan alleen afwezigheid van ziekte. Het gaat ook over lekker in je vel zitten, sociale contacten hebben, van betekenis kunnen zijn, je dagelijkse bezigheden kunnen doen en zelf de controle hebben over je leven.

Dat is Positieve Gezondheid!

Huisartsenpraktijk Marknesse ondersteunt deze visie. Mocht u eens willen nadenken over uw eigen gezondheid, kijk dan eens op https://www.mijnpositievegezondheid.nl en vul uw eigen vragenlijst in. Vindt u dit te ingewikkeld of wilt u er wel iets aan doen, maar weet u niet goed hoe, dan kan Welzijn op Recept een uitkomst zijn. Uw huisarts of praktijkondersteuner kan u daarvoor verwijzen naar onze praktijkondersteuner welzijn. In een adviesgesprek kijkt u samen naar wat u in uw dagelijks leven kunt doen om te zorgen dat u zich beter voelt.